Stivkrampe hos heste

Stivkrampe er en sygdom, som angriber hestens nervesystem. Sygdommen forårsages af en bakterie som hedder clostridium tetani. Bakterien trives rigtig godt i jord og møg og kommer ind i kroppen via sår. Bakterien formerer sig bedst under iltfrie forhold og trives derfor rigtig godt i et dybt sår eller et stiksår fra f.eks et søm.
Perioden fra bakterien kommer ind i kroppen til sygdommen bryder ud, afhænger af hvor gode vækstbetingelser bakterien har, men er typisk omkring en uges tid. Man skal derfor være opmærksom på, at det sår der har været indgangsport, kan være helet op på det tidspunkt hesten bliver syg.
Når bakterien er kommet ind i et sår, begynder den at danne et toxin (giftstof), dette toxin angriber nervesystemet. De hyppigste symptomer på stivkrampe er listet nedenfor.

Symptomer på stivkrampe

  • Hesten bevæger sig stift og har besvær med at tygge.
  • ”savbuk” stilling, stive ben, fremstrakt hoved og hals, løftet hale.
  • Blinkhindefremfald (øjets blinkhinde falder frem fra den inderste øjenkrog og dækker en del af øjet)
  • Overfølsomhed for lyd og lys
  • Muskelsitren
I sidste ende lammes hestens åndedrætsmuskulatur. Dødeligheden ved stivkrampe er op til 80 %.

Diagnose
Dyrlægen stiller diagnosen ud fra sygdomshistorie, vaccinationsstatus samt symptomer.

Behandling af stivkrampe

Behandlingsforløbet af en hest med stivkrampe er både en lang og dyr affære. Hesten skal holdes i et mørkt og roligt miljø. Den behandles med muskelafslappende medicin, antibiotika samt anti-toxin, som neutraliserer toxinet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at hænge hesten i en sele, som hjælper den med at stå. Man skal være indstillet på at behandlingen tager meget lang tid, og i mange tilfælde har behandlingen ikke den ønskede effekt, og hesten må aflives under behandlingsforløbet.

Forebyggelse af stivkrampe hos heste

Man bør som hesteejer altid sørge for, at hesten er vaccineret mod stivkrampe. De vacciner der findes på markedet giver en rigtig god beskyttelse mod stivkrampe. Desuden bør man være meget opmærksom på om hesten får sår, hvis man er i tvivl om et sår kræver yderligere behandling, kontakt altid dyrlægen.

Stivkrampe er ikke smitsom mellem heste!

Ved mistanke om stivkrampe – kontakt dyrlægen med det samme.